V kraji pod Duklou sa konala slávnosť pravoslávnych veriacich

15.09.2008 Svidník

Ladomírová/Svidník 15. septembra (TASR) -Archijerejskou svätou liturgiou vyvrcholili v nedeľu odpustové slávnosti pravoslávnych veriacich, ktoré sa konali v obci Ladomírová vo Svidníckom okrese.
"Slávnosti sa konali pri príležitosti sviatku Sťatia hlavy svätého Jána Krstiteľa. Obec Ladomírová sa do povedomia pravoslávnych veriacich na celom svete dostala tým, že je rodiskom vladyku Lavra (Škurlu + 16.3.2008), metropolitu východoamerického a newyorského, prvohierarchu Ruskej pravoslávnej cirkvi v zahraničí (USA), ktorý sa pričinil o zjednotenie Ruskej pravoslávnej cirkvi a Ruskej zahraničnej pravoslávnej cirkvi, " uviedli dnes pre TASR organizátori podujatia. Dodali, že obec je významná aj tým, že v nej stál monastier (kláštor) prepodobného Jova Počajevského, ktorý bol počas 2. sv. vojny zničený. Počas týchto bojov mnísi odišli do amerického mesta Jordanville.
Slávnosti sa okrem množstva pravoslávnych veriacich zúčastnili aj hostia z Jordanvillu, kde pôsobil vladyka Lavr, ktorý sa spomínaných slávností v rodnej obci nedožil.
Zahraničnú delegáciu tvorili vladyka Peter Clevelandský, správca Chicagskej a stredoamerickej eparchie (USA), Serafim Gean, tajomník biskupa Ilariona (USA) a ďalší americkí duchovní, ale aj biskup Meletij Chotinský, pomocný biskup metropolitu černovicko-bukovinského z Ukrajiny a ukrajinský ypodiakon Nikita Storožuk.
Najvyšší predstaviteľ pravoslávnej cirkvi na Slovensku vladyka Ján, arcibiskup prešovský a Slovenska, ako aj vladyka Tichon, biskup komárňanský, pomocný biskup pre správu Prešovskej pravoslávnej eparchie, požehnali spomínanému stretnutiu.
Americkí hostia podarovali miestnemu pravoslávnemu chrámu mníšsky klobúk zosnulého vladyku Lavru. Ten sa stal prvým artiklom v múzeu, ktoré by pri spomínanom chráme malo v budúcnosti vzniknúť. Vladyka Ján obdaril zahraničných hostí ikonou svätého kňaza Rastislava Moravského.
 

Vyberte región